11347544_10153286647891153_2011988179_o

Thomas og Linus deltok i Ironman 70.3 Mallorca 9. mai og de kan rapportere om et flott arrangement, lange skiftesoner, heftig sykkelløype og nye personlige rekorder på svømming og sykkel!

Om Ironman 70.3 Mallorca

Ironman 70.3 på Mallorca avholdes hvert år i mai måned og er verdens største 70.3 distanse med over 3500 deltakere. Løpet foregår i byen Alcudia på turistøya i Middelhavet hvor man svømmer i havet, sykler i fjellene og løper langs stranden. Man kan også kvalifisere til verdensmesterskapet i dette løpet.

 

Thomas:

«IM 70,3 Mallorca var mitt første møte med IM sirkuset for 2 år siden. Jeg likte meg godt der, og i fjor meldte jeg meg på igjen (her blir det fort fullt!) Denne konkurransen er verdens største IM 70,3 med 3800 deltakere, dvs mye folk! Fruen og jeg dro ned tirsdag. Vi hadde booket oss inn på EIX Hotels, samme som sist. Dette er et hotell kun for voksne. Passer utmerket når en skal konkurrere senere i uka. Det var flere andre nordmenn der også. «

 

Opplading

Begge dere dro ned uka i forveien, hvordan lader man opp og forbereder seg til et slikt løp?

Linus:

«På onsdag så hadde jeg avtalt med Thomas at vi skulle sykle sammen og med søndagen friskt i minnet så lurte jeg fælt på om det var så lurt, tenkte at jeg nok bare skulle bli hjemme, men så bestemte jeg meg for at jeg blir med så langt jeg orker så får jeg bare ta en kortere vei hjem. Jeg gjorde meg uansett klar og dro for å møte han, til min store glede så var Knut Ole Myrberg også der. Så ventet vi litt til for det var vist en jente som skulle være med også, viste seg seinere at det var Mette Pettersen Moe, der og da sa det meg ikke noe men når vi seinere på dagen stoppet for å kjøpe en is og totalt ukjente folk kommer for å hilse og ta bilder så begynte jeg å lure og da får jeg vite at ho er jo proff! Ble litt starstruck.
I bakken opp så lærer jeg masse av Knut Ole, selv om det ser lett ut når Thomas og Mette tråkker opp bakken så gikk det for fort for oss. Han sa ofte at nå må du roe ned litt så tar vi dem igjen seinere. Vi kom oss opp vi også og vi hadde friske ben at gjennomføre resten av dagen. 
Dagens 90 km ble gjennomført på 3:25 ikke veldig mye fortere enn søndagen men jeg følte total mestring likevel og det er fordi at det hadde gått fortere og jeg følte meg fin og beina var ikke slut. «

 Thomas:

«Onsdag syklet jeg sammen med Linus, Knut-Ole Myrberg og Mette Pettersen Moe gjennom løypa. Det er en veldig fin sykkelløype, men et ”lite” fjell på 600m. Det gikk fint opp, og nedkjøring var faktisk ikke så ille som jeg mente å huske at den var. «

Hva gjorde dere dagen før raceday?

Thomas:

«Torsdag var en rolig dag, svømte gjennom banen pluss litt til, ellers var det ferie og oppladning. Fredag mye av det samme som dagen før. Denne dagen løp jeg gjennom runden vi dagen etter skulle løpe 2,5ganger. Formen føltes bra, så nå var det bare å lade.»

Linus:

«Torsdagen var helt treningsfri og på fredagen var det så mye nerver i sving så jeg måtte bare ut og løpe en runde. Runden ble den samme som vi skulle løp på konkurransen, det er alltid bra å ha gjenkjennelsesfaktoren på løpsdagen.

Fredag var også dagen som vi skulle på racebrief og lever skifteposer og sykkel i skiftesonen. Jeg fikk litt bakoversveis når jeg så hvor lang skiftesonen var. Men med 3600 sykler så kreves det litt plass.»

 

Raceday

Hvordan gikk starten og svømmedelen?

Thomas:

«Her har de delt oss opp i mange små grupper med 5 min i mellom. Min klasse starter nest sist. Startet litt ut på siden, og litt bak. Fungerte bra. Svømte for det meste uforstyrret, og var veldig fornøyd med svømmingen. Vannet er klart og fint, og temperaturen ar helt topp. Min offisielle tid ble 30:20 og er det beste jeg har svømt denne distansen på.»

Linus:

«Vi bor på et hotell bare 500m fra starten så jeg klær på meg våtdrakten hjemme og går ned til start. Jeg er der i tide for å se når proffene løper ut i vannet guttene kl 6:55 og jentene kl 6:59. Dit har jeg et stykke igjen, det er enormt raske.

Min start er kl 7:50 jeg står i startområdet og er kjempekvalm, jeg var faktisk redd for å kaste opp, jeg tenker hva er det jeg driver med, tanken på å snu seg rundt og forlate triathlon-miljøet streifer meg, heldigvis gjør jeg ikke det.

Startskuddet går og sammen med mange i min agegroup løper ut i vannet. Årets første fellesstart, armer og bein over alt. Trur jeg henger med i den møljen i ca 5 min. da finner jeg ut at skal jeg klare det her så må jeg bare legge meg litt til siden og da løsner det, crawlen funker greit og jeg navigerer bra. Svømmingen går unna på 41:31 jeg hadde håpet på under 40 men kan ikke være lei for ny beste tid»

 11348023_10153286646096153_1129471554_o-resized 11287092_10205219615028679_1912246698_n-resized

T1

Når det er over 3000 deltakere, hvordan fungerer T1/skiftesonen da?

 

Linus:

«Den er lang. Med 500 sykler i hver rekke så føles det som den aldr tar slutt. Får av meg våtdrakten greit og på med sokker. Klarer T1 på 6:16.»

Thomas:

«Dit er det langt, og skiftesonen er enda lengre. Løp ganske hardt opp, fikk av meg våtdrakta og løp mot sykkelen. Min sto ca midt på. Ble et godt stykke å løpe med sykkelen i hånda. Brukte 4:25 her. «

 

Sykkel

Med over 3000 sykler på samme vei, ble det stress? Hvordan gikk sykkeldelen?

Thomas:

«Husket fra sist at de første 20km lå jeg for det meste på midt linja og syklet forbi folk. Dette var planen denne gangen også. Med så mange deltakere ble det fort klart at det ikke var så enkelt… Her var det syklister overalt! Det var vanskelig å få noen god rytme uten å bryte alt for mange regler. Drafting var umulig å unngå beklageligvis. Gjorde så godt jeg kunne, men flere ganger måtte jeg reise meg opp og bremse for ikke å kjøre på andre syklister. Når vi begynte klatringen ble det noe bedre. I bakkene oppover startet sykkelen min å bråke noe helt forferdelig. Fant ut at det var en foring ved kranken, så det var ikke så ”farlig”, bare utrolig irriterende å høre på. Heldigvis ble lyden mindre pregende nedover, og når flatene mot mål begynte. Her var det også letter å sykle som jeg ønsket. Syns det fløt ganske bra inn mot T2. Det er en flott løype, men i år var det alt for mye folk der. Brukte 2:43:16 på etappen. Noe dårligere enn planlagt, og mye av det skylles de første 20km.»

Linus:

«Første 15km er flat og grei, men det er mye syklister så det er vanskelig å finne et bra tempo. Ved første drikkestasjon passerer Thomas meg. Da skjønner jeg at jeg er i ferd med å gjøre det bra. Han startet 15 min bak meg og jeg regnet egentlig med at han hadde passert meg i skiftesonen. Så begynner bakken, jeg husker Knut Oles ord som om han satt på skuldrene mine, jeg tar det med ro og tar meter for meter og plutselig så er jeg på toppen og begynner utforkjøringen. Jeg slipper på litt mer en jeg pleier og utforkjøringen går bra. I hvert fall for meg, det er «ganske mange» som sitter i grøften og blir plastret om. I bunn av bakken så er det et parti på ca 10 km med, for å si det pent, litt varierende underlag. Tidvis er det så humpete at det er vondt å ligge i bøylen.

Siste 45 km er ganske flat og lett syklet, jeg øker farten og får en fart jeg aldri før har følt, jeg suser frem og tenker en tanke at jeg bør holde igjen men det er så utrolig deilig så jeg velger at nå kjør vi så får det gå som det går. Bortsett fra en krampe rundt km 75 som føltes som om noen skjøt meg i venstre lår med en pistol hvor jeg måtte stoppe i 1 minutt så var det tidenes tur. Jeg avslutter siste 12 km med et snitt på 34,67km/h. Tiden ble 3:01:18. mestringsfølelsen er total. Jeg slo onsdagen test med neste 25 minutt.»

 

11292756_10205219615068680_2022074438_n 11227432_10153286643811153_1583884057_o

T2

Så dere har syklet over et spansk fjell, hvordan går det så i T2?

 

Linus:

«I T2 så henger jeg fra meg sykkelen på plassen sin og løper ned mot siste posen. På med løpe skoene og ut på løpningen. T2 går unna på 3:17.»

Thomas:

«Like langt å løpe med sykkelen som sist. Brukte litt ekstra tid her fordi jeg tok på meg kompresjonsstrømer, og tok et lite toalett besøk. Tiden ble 5:04»

 

Løping

Ryktene sier det kan bli godt og varmt på Mallorca selv i mai. Hvordan opplevde dere løpet?

 

Thomas:

«Her hadde jeg en plan om 4:30 fart som jeg vet jeg kan klare å holde. Gikk bra de første km, men etter 3km kjente jeg at det ikke fungerte som det skulle. Km tiden gikk bare nedover. Fikk i meg en kopp vann og en kopp cola på hver drikkestasjon, men det var nok ikke nok. Vi løp en 8km runde 2 ganger, pluss ca 5km inn til mål. Den siste runden ga jeg nok litt opp. Det var aldri noe alternativ å bryte, men jeg ”orket” ikke å gi alt heller. Jeg løp hele tiden, bortsett fra når jeg drakk. Fornøyd med at jeg klarte å mobilisere meg såpass om ikke annet. Tiden ble 1:47:15 som er 10-12min saktere enn hva jeg hadde håpet på.

Jeg var ganske skuffet over tiden når jeg kom i mål, men hadde hatt en fin konkurranse allikevel. Jeg er ikke så veldig glad i ekstrem varme, spesielt ikke når jeg skal gjøre noe fysisk. Vi fikk greie på etter konkurransen at det hadde ligget på 30-32 grader når vi løp. Det er varmt! Jeg sliter i slik varme, og innbiller meg at jeg kunne gjort det bedre om det hadde vært 8-10 grader kjøligere som det var for 2 år siden, men det for jeg aldri vite.»

Linus:

«Jeg kjenner med en gang at dette blir en varm opplevelse. Jeg er ekstremt opptatt av mine tider, men bestemmer meg for ikke se på hva for kilometertider jeg har, tidligere erfaringer viser at jeg hvis jeg løper fort (for meg) så begynner min største motstander og fortelle meg at så her god er ikke du, du må roe ned eller begynne å gå. Den taktikken fungerer. Jeg løper på men går i drikkestasjonene for å få i meg så mye som mulig, spise sliter jeg med når jeg løper men jeg drikker så mye jeg kan få. De første 2 rundene går bra, men når det er ca 6 km igjen så begynner varmen virkelig å tære på hode mitt, men samtidig så ser jeg på klokken (totaltiden) at dette kan bli skikkelig bra, så jeg gnater på. Når det er 3km igjen så er siste drikkestasjon, jeg klarer å få litt vann over meg og ser på klokken igjen, jeg tenker at nå satser jeg alt på et kort jeg øker enda litt til. Men 2,5 km oppløp er langt så jeg klarer ikke helt å holde den farten in, målet kommer aldri, men så er det der. Jeg øker noe for å komme forbi noen få til før målgang. Smiler til kamera og så stopper jeg klokken. Får vistnok en medalje rundt hode og så finner jeg en dusj, bare står der og prøver å senke temperaturen. Der tar jeg første titten på klokken og kan knapt tru mine egne øyne. Jeg har gjort mitt beste løp noensinne. Siste «halv» maratonen gikk unna på 1:57:26 ny beste tid på den distansen for meg, selv uten å ha syklet og svømt først»

11347902_10153286644251153_610360826_o-resized 11297690_10205219615388688_1370481178_n

Konklusjon

Hva tenker du om løpet i helhet?

 

Thomas:

«Vil absolutt anbefale denne for andre, spesielt for jentene. De starter rett etter proffene, og for nesten hele løypa for seg selv! Jeg har nå kjørt denne 2 ganger, så det spørs om det blir noen flere. Heldigvis er det mange andre flotte konkurranser rundt om i verden, og jeg vil prøve flere av dem!  Uka etter konkurransen roet jeg ned treningen ganske mye, og spiste mye mat! Godt for kropp og sjel. Nå er det bare å se fremover mot neste store mål, og holde meg skade og sykdomsfri.»

Linus:

«Joda jeg slo tiden fra Kronborg også. 5:49:38! Gleden og mestringsfølelsen når nye høyder. Reiser vi tilbake til Mallorca? Japp definitivt. Dette var tidenes opplevelse.»

 

Thomas fullfører med følgende resultater:

Svøm 00:30:20
Sykkel 02:43:16
Løp 01:47:15
Totalt 05:10:20

 

Linus fullfører med følgende resultater:

Svøm 00:41:31
Sykkel 03:01:18
Løp 01:57:26
Totalt 05:49:38